Advies
Spelen en
Ondergronden

Advies
Unieke
speelobjecten

Projectmanagement en begeleiding realisatie

Ondergronden

Voor meer informatie over ondergronden zoals perzikpitten, rubbervloeren of kurkvloeren

Advies Speelplaatsen en Ondergronden

Het doel van de speelplek zou moeten zijn dat kinderen gaan (buiten) spelen en dan niet even een paar minuten maar voor een langere periode. En niet 1 keer, maar regelmatig blijven terugkomen. Lukt dat met keien, wipkippen en een evenwichtsbalk? Nee, niet bepaald.

 

Is een natuurlijke speelplek een speelplaats met wat keien en stappaaltjes? Nee, natuurlijk niet, maar dat zie ik inmiddels wel heel vaak voorbij komen. Dit word bedacht door bedrijven die een plek prima kunnen realiseren, maar ze niet zouden moeten ontwerpen of adviseren. Speelplekken worden slecht gebruikt, want er is geen aantrekkingskracht voor kinderen.

 

Waarom kom ik overal dezelfde speeltoestellen tegen? Omdat je daarmee scoort in minicompetities. Schommels, glijbanen en duikelrekken doen het altijd goed, want mensen kiezen voor wat ze kennen. Behaal je daarmee je doel? Nee, want kinderen zijn snel uitgekeken en hebben niets te kiezen, want alle plekken zijn vergelijkbaar.

Waarom bestaan veel natuurlijke speelplekken uit keien en liggende boomstammen?
Sander Werkhoven Advies, rubbervloeren, rubberen speeltuin, speelplek, kurkvloer, valdempende ondergrond, speelplaats, gietrubber, insitu rubber, speelvloer
Perzikpitten voor valdemping speeltuin, perziksteen, Dutch Design Week Eindhoven, Blade Made windmolenwiek, natuurlijk materiaal, 25 jaar levensduur

Een speeltoestellenleverancier tekent vooral speeltoestellen in en met het overblijvende budget moeten dan nog wat valdempende ondergronden en groen worden ingepast. Voor sommige locaties een prima werkwijze, maar zorg ervoor dat je vooraf duidelijke afspraken maakt over je eigen wensen (denk groene inrichting, speelwaarde in de ondergrond, hergebruik materialen, etc).

 

Een hovenier denkt weer vooral in groene omgevingen, ook prima natuurlijk, maar hier ontbreekt vaak weer de speelwaarde. Als de ouders van de kinderen een speelplek niet herkennen als speelplek (omdat er bijvoorbeeld geen speeltoestellen staan) mogen kinderen soms niet eens op deze plek spelen. Of worden er weer keien, stappaaltjes en liggende boomstammen gebruikt, leuk bedacht, maar speelwaarde? Aantrekkingskracht?

 

Een aannemer verzorgt de realisatie weer exact zoals een ontwerper heeft bedacht, dus als de ontwerper slechte keuzes maakt, dan wordt dit vervolgens ook nog gerealiseerd. Het project zal dan vast vakkundig aangelegd zijn, maar behaald weer het doel niet. Daarbij ook vaak nog afgeremd door eisen vanuit beheer, zoals flauwe heuveltjes en open ruimtes omdat anders de maaimachines er niet bij kan….

Onafhankelijk advies

Ik ben geheel onafhankelijk waardoor ik geen keuzes hoef te maken vanuit mijn eigen doelstellingen.

Mijn taak is het adviseren bij het ontwerp en de realisatie van speelplekken om een zo goed mogelijk resultaat te boeken. Het doel te behalen, dus veel speelwaarde, hoge aantrekkingskracht, voor iedereen bruikbaar, in een groene omgeving en met zoveel mogelijk circulaire of hergebruikte inrichtingsmaterialen. Kinderen moeten (buiten) kunnen spelen.

Binnenspeeltuin Militair Museum Soesterberg, valdempende rubberen vloer, naadloze ondergrond, unieke speeltoestellen, thematische inrichting speelplek
Voorbereiding:

– Welke locaties zijn geschikt?

– Welke acties moeten worden uitgezet?

– Wat is de verwachte doorlooptijd?

– Welke materialen kunnen we opnieuw inzetten?

– Hoe zorgen we ervoor dat we ons doel behalen?

– Welke budgetten moet ik berekenen?

– Zijn er subsidie mogelijkheden?

– Hebben we voldoende schaduwplekken?

– Hoe pakken we het participatie proces het beste aan?

– Hoe gaan we om met het afvoeren van regenwater?

– ….

Ontwerp- en realisatiefase:

– Voldoen de gekregen ontwerpen aan de doelstellingen?

– Hoe kunnen we meer speelwaarde krijgen?

– Kunnen de kinderen blijven spelen tijdens de aanleg?

– Is de speelplek inclusief genoeg?

– Is er meer materiaal opnieuw te gebruiken?

– Zijn er betere of duurzamere keuzes te maken?

– Moeten er onderdelen gecertificeerd worden?

– Alles in 1 keer realiseren of in fases aan?

– Welke bedrijven kunnen een speelplek realiseren?

– ….

Veel vragen, veel antwoorden.
 

Maar laten we eerst even vrijblijvend afspreken, dan hebben we goed beeld van elkaar en kijken we naar de mogelijkheden in samenwerking.

Bogaardplein Rijswijk, stadsplein, daktuin, rubberen vloeren, rubber paden, rubber sportveld, trampoline, renkuil, speelplek, Delva landscaping
Kinderen moeten (buiten) kunnen spelen.
Velopark Bike Playground, pumptrack, fietsparcours elementen, beweegroute door park of stad, sporten en bewegen, bmx en mountainbike parcours

Advies Ondergronden

Perzikpitten voor valdemping speeltuin, perziksteen, valdempende ondergrond, speelplaats, HIC waarde, natuurlijk materiaal, 25 jaar levensduur, speelwaarde
Valdempende ondergronden

Welke ondergrond is het meest geschikt? Er zijn veel mogelijkheden, van kunstgras tot rubbervloer, van valzand naar perzikpitten en van dekowood tot kurkvloeren. Meestal wordt de keuze gemaakt op basis van het budget, vaak is daarbij de ondergrond de sluitpost dus saaie en goedkope oplossingen. Wist je dat er zoveel meer mogelijk is? Creeëer speelwaarde, combineer sport en spel en maak met kleuren een aantrekkelijke locatie. Ik adviseer je over de ontwerp mogelijkheden, valhoogtes en werkwijze. 

Rubbervloer, EPDM rubber, naadloos, waterdoorlatend, valdempend, HIC waarde, speelwaarde, circulair, eigen kleurmix, onderhoudsvriendelijk

Advies Unieke speelobjecten

Ik heb mogen werken aan projecten in binnen- en buitenland, doorgaans erg opvallende en unieke projecten. Van bomen die op de kop geplaatst worden tot levensechte tanks en chinook helikopters om in te spelen. Veel begint bij de materialisatie, hoe kan een object of product worden gerealiseerd?

 

Meestal is er wel een visie of idee van een eindproduct, maar niet over hoe het gerealiseerd kan worden. Dat is waar ik meestal word ingeschakeld. Bij het realiseren van speelplaatsen die anders zijn dan alle andere speelplaatsen, oftewel bij icoonprojecten. 

 
Dankzij met expertise en netwerk kunnen we bijzondere projecten realiseren.

Ik denk graag mee met ontwerp en realisatie van unieke speelobjecten en speellandschappen, want hoe gaaf is het om een bijzonder idee in werkelijkheid gerealiseerd te hebben.

Gaaf om bijzondere ideeën tot werkelijkheid te maken
Sander Werkhoven Advies, rubbervloeren, rubberen speeltuin, speelplek, kurkvloer, valdempende ondergrond, speelplaats, gietrubber, insitu rubber, speelvloer

Welke materialen kunnen allemaal gebruikt worden? 

Welke veiligheidseisen moet ik aan voldoen? 

Hoe zit het met valhoogtes en obstakelvrije ruimtes? 

Hoe zorgen we ervoor dat het eindbeeld gehandhaafd blijft? 

Maar hoe zorgen we tegelijkertijd voor zoveel mogelijk speelwaarde? 

Hoe bepaal ik een budget? En hoe blijf ik binnen het budget?

Waterplein Zaltbommel, urban sports, trapveld, betoncoating, calisthenics, kompan, afkoppelen regenwater, water opvangen, rubbervloer

Projectmanagement, advies en begeleiding realisatie

Tijdens alle fasen van het project kan ik het proces begeleiden. Het is belangrijk om iemand in te schakelen die zorgt dat alles wordt gemaakt zoals vooraf afgesproken. 

 

Iemand die de kwaliteit van de uitvoering controleert, de planning beheert, alle betrokkenen informeert over de voortgang. Iemand die de coördinatie verzorgt tussen de verschillende ontwerpers, aannemers en leveranciers. En ervoor zorgt dat de project- en productinformatie beheert i.v.m. garantie en onderhoud.

Sander Werkhoven Advies, rubbervloeren, rubberen speeltuin, speelplek, kurkvloer, valdempende ondergrond, speelplaats, gietrubber, insitu rubber, speelvloer
Belangrijk om de samenwerking te zoeken

Ik zoek altijd de samenwerking tussen de verschillende belanghebbenden, waarbij ik zoveel als mogelijk alle belangen behartig. Natuurlijk het belang van de opdrachtgever, maar ook van de ontwerper, de aannemer/hovenier, de speeltoestellenleverancier en misschien wel meer partijen. Zoals bijvoorbeeld bewoners en omwonenden, door intenties en oplossingen duidelijk te maken wordt het een succes.

BINNENSPEELPLAATS NATIONAAL MILITAIR MUSEUM

Inrichten van een bijzondere, gethematiseerde speelplaats midden in het museum. Samenwerking met een gerenommeerde speelplaats bouwer uit Denemarken, waarbij rond enorme houten speeltoestellen als een tank, chinook helikopter en duikboot een rubber ondergrond moest worden gevormd, geheel in stijl met de themagebieden. Meer dan 15 verschillende kleurmixen toegepast, uitvoering in een binnenruimte van een museum dat gewoon geopend was, in een zeer korte tijdsbestek. Gerealiseerd in dienst van Donker Groep.

Realisatie door: 

Donker groep

Betrokken partijen:

Monstrum (Deense speelplaats fabrikant),

Nationaal Militair Museum Soesterberg, Heijmans Utiliteit

HERINRICHTING SPEELEILAND MAARSSEVEENSE PLASSEN

Een complete herinrichting van het verouderde speeleiland in de vorm van een puzzelstuk in de Maarsseveense Plassen. Op basis van design en build is binnen het taakstellend budget een unieke speelplaats gerealiseerd. Met waterglijbanen, waterspellen, interactieve spellen, speeltoestellen en groenvoorzieningen. Waardevolle elementen zijn opnieuw gebruikt en voorzien van een nieuw uiterlijk. Gaaf eindresultaat met een veelgebruikte speelplaats, jaarlijks komen er 80.000 bezoekers in het gebied.

Opdrachtgever: 

Van Vliet Buitenruimte

Betrokken partijen:

Recreatieschap Stichtse Groenlanden, Van Egdom waterglijbanen, IJreka speeltoestellen

HERINRICHTING BOGAARDPLEIN RIJSWIJK

Alle bijzondere paden en ondergronden zijn gemaakt van rubber in het volledig vernieuwde Bogaardplein in Rijswijk. Het ontwerp is gemaakt door Delva Landscaping, samen hebben we gekeken naar de kleuren, vormen en werkwijze. Na aanbesteding is aannemersbedrijf Schadenberg het plein gaan inrichten, waarbij de rubbervloeren een belangrijk onderdeel van het eindbeeld zijn. In de vloeren zijn vele lijnen, woorden en sport- en spelvoorzieningen voorzien. Nadat de beplanting is gaan groeien een zeer mooi eindresultaat. Gerealiseerd in dienst van Donker Groep.

Realisatie door: 

Donker  Groep

Betrokken partijen:

Schadenberg, Gemeente Rijswijk, Delva Landscaping

ZANDSPEELPLAATS DINO OPGRAVING ROTTERDAM

Het idee was om een zandspeelplaats te bedenken waarin een historische opgraving mogelijk zou zijn. In een bestaande zandbak en een speelbrug die er overheen liep. Het dinoskelet moest goed passen bij de vorm van de zandbak en het speeltoestel, daarnaast moet het natuurlijk gemaakt kunnen worden en de juiste afmeting zijn om goed opgegraven kunnen te worden door de kinderen. Het dinoskelet is het eerste 3d geprinte rubber element ter wereld. Een uniek project waarbij technologie en materialisatie zijn samengekomen. Gerealiseerd in dienst van Donker Groep.

Realisatie door: 

Donker Groep

Betrokken partijen:

Gemeente Rotterdam, Melos GmbH