Innovatie en productontwikkeling

Bij het ontwikkelen van producten is het natuurlijk belangrijk om het doel van het product te kennen. Voor wie is het product nodig? Welke eisen stelt de gebruiker eraan? Wat is er nu op de markt beschikbaar? En wat zou je veranderen? 

 

De markt is eindelijk klaar voor de ontwikkeling van duurzame en circulaire producten. Zelf ben ik al meer dan 10 jaar bezig om van oude end-of-life materialen, nieuwe producten te ontwikkelen. Maar pas de laatste 5 jaar zie je een stroomversnelling komen. Circulair en duurzaam zijn ineens hip. Alleen is het wel zaak om het juiste te doen, recycling is prima, maar daarmee is het nog niet circulair.

 

We moeten tijdens de ontwikkeling al nadenken over wat er met het product moet worden gedaan aan het einde van de levensduur. Kun je met het vrijkomende product of materiaal weer hetzelfde maken, of met een kleine aanpassing. Of moet het worden gerecycled om vervolgens een heel ander product te worden.

Recycling is prima, maar daarmee is het nog niet circulair
Perzikpitten voor valdemping speeltuin, perziksteen, valdempende ondergrond, speelplaats, HIC waarde, natuurlijk materiaal, 25 jaar levensduur, speelwaarde
Sander Werkhoven Advies, rubbervloeren, rubberen speeltuin, speelplek, kurkvloer, valdempende ondergrond, speelplaats, gietrubber, insitu rubber, speelvloer
Sander Werkhoven Advies, rubbervloeren, rubberen speeltuin, speelplek, kurkvloer, valdempende ondergrond, speelplaats, gietrubber, insitu rubber, speelvloer
Sander Werkhoven Advies, rubbervloeren, rubberen speeltuin, speelplek, kurkvloer, valdempende ondergrond, speelplaats, gietrubber, insitu rubber, speelvloer
Sportveld van oude tennisballen Rotterdam, ingezamelde tennisballen, recycling, Krajicek Foundation, rubbervloer, urban sports, multisport
Bij biobased is biodegradable de mooiste puzzel
Cityscapes vogelsteen kurk, natuurlijke materialen, biobased, recycling wijnkurk, waterdoorlatend, daktuin, buitenwerkplek, binnentuin, koel in de zomer
Productontwikkeling, Miscanthus, Olifantsgras, rubbervloer, valdemping, recycling rubber, proefopstelling, HIC waarde
Biobased bindmiddel, van natuurlijke oorsprong, lijm voor kurk en perzikpit, innovatie en ontwikkeling, unieke werkwijze, binden van materialen
Kurkeik, Quercus suber, kurkplantage Portugal, kurkoogst, natuurlijk materiaal, kurkvloer, circulair, CO2 negatief, Corkeen

Bij voorkeur blijf je eigenaar van je eigen product, een klant betaald dan bijvoorbeeld een gebruiksvergoeding. Hierdoor heb je een sterk argument om het product zo lang mogelijk mee te laten gaan, zo robuust mogelijk te maken, met materialen die waarde behouden. Je creëert je eigen materialendepot, maar wel zullen andere businessmodellen nodig zijn.

 

Bij het gebruik van biobased materialen (vanuit natuurlijke oorsprong), wil je ook graag dat het biodegradable is (weer wordt opgenomen door de natuur). Daarbij loop je tegen allerlei zaken aan, die je van tevoren lastig kunt inschatten. Hoe lang gaat het mee? Hoe verwerk je met materiaal? Wat zijn de verhoudingen? Welke gereedschappen heb ik nodig?

 

Mijn expertise zit bij producten in de buitenruimte, bij speelvoorzieningen en bij (valdempende) ondergronden. Wil je een verduurzamingsslag maken in je huidige product? Of produceer je materialen waarvan je denkt dat die goed passen in de buitenruimte of de speelplek en wil je samen onderzoeken hoe we dat tot een eindproduct kunnen maken?

 

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. Ik weet zeker dat we tot gave resultaten komen.

Innovatie valdemping perzikpitten

Een natuurlijke ondergrond, die ook nog lang meegaat en geen kuilen onder speeltoestellen krijgt

Een perzikpit heeft een levensduur van meer dan 25 jaar. Na eerste testen bleek het materiaal een enorme valdempende waarde te hebben. Inmiddels als product beschikbaar, incl. certificering.

Innovatie: implementatie Corkeen kurkvloeren

Corkeen is een ontwikkeling van Amorim uit Portugal. Zij zochten partners om het product verder te ontwikkelen en in de Benelux op de markt te zetten.

Kurk is de bast van de Kurkeik (Quercus suber), het beschermt de boom tegen bosbranden. De kurk wordt van de boom geoogst, de boom (en het ecosysteem) leeft dus gewoon verder. Kurk heeft een aantal erg interessante eigenschappen die het erg interessant maken voor gebruik op speelplaatsen. De kurkvloer heeft een negatieve CO2 footprint, is geheel waterdoorlaten en heeft zeer goede valdempende eigenschappen. Het is een natuurlijk materiaal dat in de zomer 30% koeler is dan rubber of kunstgras. De werkwijze is anders dan rubbervloeren, medewerkers hebben hiervoor aanvullende training nodig. Donker Groep is de huidige brandmaster van Corkeen.

Projectfoto’s: realisatie door Donker groep

CITYSCAPE Kurkstenen

Een product in de vorm van de cityscape tegels van Studio Wae, combinerend met de betonvariant 

De kurksteen is gemaakt met een toplaag van kurk van ingezamelde wijnkurken in Nederland. Een onderlaag voor het gewicht is van grind uit Nederlandse rivieren. Bindmiddel is biobased mogelijk.

Biobased bindmiddel

Bindmiddel van natuurlijke oorsprong in plaats van Polyurethaan bindmiddel.

Het vervangen van het bindmiddel is makkelijker gezegd dan gedaan. Mengverhoudingen en werkmethode zijn compleet anders. Maak ook de levensduur en de droogtijden, mooie uitdaging

Innovatie: combineren van waterretentie en spelen op daken

Als we nu de beschikbare daken nu eens kunnen inzetten als speelplaats of sportplek en tegelijkertijd ook het water kunnen vasthouden.

Dat was het idee achter dit experimentendak in Rotterdam. Er zijn 5 vakken aangebracht waarbij het gehele dak is voorzien van een drainagemat van gerecyclede autobanden. Hierop een Refoam plaat gemaakt van ingezamelde matrassen die het water vasthoudt. 1 vak is voorzien van een Corkeen kurkvloer, 1 vak met een rubbervloer. Beide halen hoge valwaardes door combinatie met de Refoam. 2 vakken zijn voorzien van een vegetatiedak waarvan 1 met extra kruiden en vaste planten, met een beperkte substraatlaag. Zelfs in extreem droge periodes hebben deze planten zich verrassend goed gehouden. Realisatie door Donker Groep.

Ontwerp en realisatie door Donker groep

Rubber ondergronden

Opzetten van een businesscase met rubber ondergronden, binnen 3 jaar van start naar marktleider

Een geheel nieuw product binnen een organisatie brengen, materialen selecteren, medewerkers opleiden, producten certificeren. Daarna in de markt zetten, verkopen en innoveren.

Van oud rubber naar nieuw rubber

End-of-life rubbervloeren werden altijd gestort tegen hoog tarief en daarna verbrand, dat kan anders.

In samenwerking met Universiteit Groningen, Ecoras, Hecmar en New Born Rubber kan van een oude rubbervloer een geheel nieuw rubbermateriaal gemaakt worden. Dit kan diverse keren opnieuw verwerkt worden, lopend traject.

Innovatie: van oud matras naar speelplaats ondergrond

Van een ingezameld matras naar een speelplaats in je eigen buurt, een heel mooi idee. De matras wordt een valdempende shockpad voor onder kunstgras.

Samen met Hecmar zijn deze Aslon Refoam shockpads ontwikkeld. De matrassen worden lokaal ingezameld en verwerkt door Retourmatras (deels eigendom van Renewi en Ingka/Ikea). Alle delen van het matras worden gebruikt maar het schuim persen we nieuwe platen in een passende densiteit en snijden we die op maat en dikte. Afhankelijk van de valhoogte van de speeltoestellen kies je voor de dikte Refoam shockpads. Na diverse pilotprojecten zijn er aanpassingen doorgevoerd om het product geschikt te maken voor optimale installatie. 

kunstgras uit 1dna kunststof

Kunstgras bestaat normaal uit kunststof vezels en een latex (rubber) backing, lastig recyclen.

Dit kunstgras is gemaakt van 1 kunststof familie, daardoor kan het verwerkt worden tot hoogwaardige kunststof producten. In combinatie met een natuurlijke infill is het ook antistatisch en verkoelend. 

verticaal rubber en kurk

Rubbervloeren en kurkvloeren worden horizontaal aangebracht, maar kan dit ook verticaal?

Door gebruik van speciale bindmiddelen is het gelukt materialen als kurk en rubber verticaal te kunnen smeren, soort van stucadoren. Dat geeft unieke mogelijkheden in ontwerp.

Innovatie: sportveld van oude tennisballen

Kun je van oude tennisballen een sportveld maken? Tennisballen worden van rubber gemaakt, maar zijn niet UV bestendig en hebben een vilt buitenlaag.

Na verschillende testen is de ideale samenstelling ontstaan. Het rubber van een tennisbal heeft zelfs interessante valdempende waardes, maar voor dit project in Rotterdam ging het met name om gebruik als sportveld. In samenwerking met de Gemeente Rotterdam, Krajicek Foundation en Renewaball hebben dit bijzondere sportveld gemaakt, ca. 90.000 tennisbellen zijn gebruikt. Tijdens de realisatie was met vilt van de tennisbal wat uitdagend en na verloop van tijd verdwijnt de felle kleur van de tennisbal wat door UV straling. Een mooie ontwikkeling die met de opgedane kennis vaker gemaakt kan worden. Realisatie door Donker Groep

Ontwerp en realisatie door Donker groep

Valdemping met Olifantsgras

Als betonproducten met Olifantsgras gemaakt kunnen worden, kan dat ook met rubber?

Olifantsgras (Miscanthus) is een rietachtig gewas waarvan allerlei mooie producten worden gemaakt. In deze test is het gecombineerd met SBR rubber en bindmiddel. De valwaarde was erg opvallend, maar hoe ga je dit end-of-life scheiden?